НОВО в iSofMap - добавена тематична карта „Нискоемисионни зони“

17.11.2023

За удобство на гражданите и гостите на столицата, „Географска информационна система – София“ изработи нова тематична онлайн карта, в която всеки може да провери дали даден адрес попада в зоните, забранени за преминаване на МПС от ниска екокатегория, както и от кога влиза в сила съответното ограничение.

С решение на Столичния общински съвет от 1 декември т.г. най-старите и замърсяващи автомобили няма да се допускат в идеалния център на София. От тази дата до края на февруари ще е в сила забраната за навлизане на превозни средства от най-ниската екологична категория, в рамките на обособени нискоемисионни зони, с което Столична община се опитва да облекчи замърсяването на въздуха през студените и мъгливи месеци, да подобри качеството на въздуха чрез намаляване на замърсяването и вредните емисии, както и да стимулира използването на градския транспорт.

Картата на Нискоемисионни зони дава възможност за достъп до два слоя с информация: ограничения в преминаване и движение на МПС и зоните за забрана употребата на твърди горива за битово отопление.

Новата карта е включена по подразбиране в приложението iSofMap и не е необходимо потребителите да я избират, за да се ориентират за забраните. Чрез използване на бутона Информация могат да се видят данни за ограниченията, периода на ограниченията, откога влизат в сила и какви изключения са предвидени. Приложението позволява и конкретно търсене по адрес, което позиционира потребителя на картата и показва съответната зона на ограничение.