19 - 20 ноември Световен ГИС Ден в България

21.11.2013

На 19-ти и 20-ти ноември 2013, в Зала Роял хотел Шератон, София за 15-та юбилейна година бе отбелязан Световният ГИС Ден в България. И тази година, събитията във връзка с честването на празника бяха организирани от ЕСРИ България. ГИС Денят бе отбелязан с Потребителска конференция „ГИС в Действие“, Изложба-Конкурс за Карти, Официален коктейл.

Честването на ГИС Деня в България цели да популяризира Геопространствените технологии, да предостави възможност бизнесът, държавната администрация и образованието да се срещнат, за да обменят опит и споделят своите постижения и виждания за развитието на ГИС у нас.

По време на Потребителска конференция „ГИС в Действие“ бяха разгледани и обсъдени тенденциите в развитието на ГИС технологиите, новите революционни функционални възможности на ЕСРИ ГИС платформата, световни добри практики и успешни ГИС проекти в различни сфери, гледни точки и виждания на водещи експерти.

ЕСРИ България връчи награди за реализирани стратегически проекти в областта на Географските информационни системи през 2013г. Фирма "ГИС – София" ЕООД също бе отличена с награда в категорията за успешни ГИС проекти в местната администрация за прилагане на новаторски ГИС подход в изработването на Ортофотоатлас на Столична община. Наградата бе приета от г-жа Емилия Ангелова, заместник-управител и г-н Стефан Георгиев, началник отдел "Картография". В тази категория приз получи и г-жа Таня Христова, кмет на община Габрово за прилагане на новаторски ГИС подход за устойчиво развитие на ГИС в подкрепа на дейностите в община Габрово. Наградите бяха връчени от г-жа Евгения Карджова, управител на ЕСРИ България и г-н  Благой Станчев, парламентарен секретар на НСОРБ.

Отбелязването на Световния ГИС Ден в България и церемонията по награждаване се проведоха под патронажа на г-жа Даниела Бобева, заместник министър-председател на Република България.

 

 

Сподели